• lördag
  26 sep
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   2.5 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   3.0 mm
 • måndag
  28 sep
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ja till vindkraft – men inte i ett naturreservat!

Insändare
PUBLICERAD:
Oslobon Hilde Hølmebakk älskar sitt fritidshus och naturen i Skasås, men nu är hon orolig för vad en eventuell vindkraftpark kommer att innebära för lugnet och trivseln i området.
Foto: Erik Nygren/NWT arkiv
Öppet brev till politikerna i Arvika kommun om Stena Renewables planer på att bygga vindkraftverk i Stömne.

Bortsett från Johaug och Eurovision Song Contest, så är vi som grannfolk i stort sett förenade, och det har alltid funnits täta band mellan norrmän och svenskar i den här delen av Värmland.

Jag representerar de många norrmän som har köpt hus på landet i Arvika kommun. De fastboende här i Skasåsbygden har gett oss ett varmt mottagande. Mitt intryck är att folk tycker att det är bättre att ett ställe blir älskat och att ett hus blir omhändertaget, än att det står övergivet och förfaller.

Motstridiga miljöintressen

Värmeböljan och skogsbränderna i somras var ohyggliga. Låt mig slå fast med en gång att jag liksom de flesta andra förstår nödvändigheten att göra något åt klimatförändringarna. Och jag tror att politikerna vill visa handlingskraft - särskilt om det är bra för kommunens ekonomi. Frågan är om det verkligen är bra för kommunens ekonomi?

Utbyggnaden av vindkraftparken i Stömne är utbyggnad av en industri. När man vill bygga ett stort antal gigantiska vindkraftverk på 350 meter mitt i ett kulturlandskap och i ett flyttstråk för fåglar - dessutom på gränsen till ett naturreservat - då är det också ett hot mot miljön.

Det är med andra ord två skilda miljöhänsyn som står mot varandra.

Nu mobiliseras det. och det är viktigt att politikerna lyssnar till argumenten och försöker förstå engagemanget hos dem som blir berörda innan de tar beslut. För de miljömässiga konsekvenserna är irreversibla om dessa planer går igenom.

Tio år gammal plan

Förhistorien: Stena Renewable fångar upp en äldre översiktsplan från kommunen. Det kan ha varit med de bästa intentioner, eller rena tillfälligheter, som gjorde att kommunala planläggare föreslog detta område som lämpligt för vindkraft för nästan tio år sedan. Vi var väl alla mer positiva till vindkraft för tio år sedan. Man visste inte så mycket om de negativa konsekvenserna.

Men de kan vid den tiden omöjligt ha vetat att det kommer att ansökas om tillstånd för 350 meter höga vindkraftverk! Detta är dubbelt så högt som de vi vanligtvis ser.

Hade de vid den tiden kunskap om de senare årens forskning som visat hur förödande ljudföroreningarna är för djur och människor? Man ödelägger ju praktiskt taget livskvaliteten för både djurliv och människor på mils avstånd!

Varför i himlens namn tar de fram en översiktsplan för vindkraft med den fågeldöd som nödvändigtvis följer, alldeles intill ett naturreservat och i ett område som är känt för sina flyttfåglar?

Tror planläggarna att fåglarna kan se gränsen till naturreservatet från luften?

Vilka riskanalyser låg till grund för den här planen? De argumenten skulle jag gärna läsa.

Stena Renewable fångade upp denna kommunala plan och satte igång hela sin professionella apparat med processerna som ska till för att få tillstånd att bygga.

Motståndet ökar i Norden

Stena Renewable är ett av flera privata företag inom kraftindustrin som poppar upp i vår tid. Det är en våldsam expansion och utbyggnad i hela Skandinavien. Motståndet mot denna form av utbyggnad ökar i hela Norden, i takt med att man avslöjar de negativa konsekvenserna av vindkraftanläggningar på land. I Norge jobbas det med en nationell plan, och i väntan på att den är på plats är exploatörerna mycket aktiva.

Många menar att det är bättre att placera de här anläggningarna till havs. Också där måste man ta hänsyn till fåglars flyttstråk, men de negativa konsekvenserna är mindre.

Stena Renewable är ett privat företag som måste göra vinst för att kunna överleva. Mot detta stora företag försöker nu en grupp människor att organisera sig. Känslan av maktlöshet och vanmakt byts mot hopp och kampvilja - för man står tillsammans! Fakta efter fakta kommer upp på bordet.

Vad händer om Stena går i konkurs och produktionen upphör? Är det skattebetalarna i Arvika kommun som ska betala för uppstädningen? Se framför dig en insegling mot Arvika över Glafsfjorden och monument efter monument av rostiga giganter som ruvar i landskapet. Är detta scenario med i riskanalysen?

En vindkraftpark kommer att ge några arbetstillfällen under byggtiden, men därefter blir det bara några få arbeten kopplade till driften. Så någon god investering för att skapa jobb i kommunen på längre sikt är det definitivt inte.

Hotar kulturlandskapet

Angående ljudföroreningarna och raserandet av kulturlandskapet: Det som kännetecknar Värmland är skog, skog och åter skog. Plötsligt öppnar landskapet upp sig. Pittoreska kulturlandskap träder fram med sina klungor av faluröda hus, stengärdsgårdar, höjder och björkskogar. Kulturlandskapet bär liksom en del av historien med sig. Att ha en levande bygd gör den just till det: levande.

När ni kommer söderifrån upp längs riksväg 175 mot Arvika om våren så lägg märke till fågellivet längs Glafsfjorden. Tranorna och svanarna slår sig ned vartenda år. Hela det här området är unikt på grund av sitt fågel- och djurliv. Kanske är det därför Säffle kommun har sagt nej till utbyggnad?

Det ligger en stor sorg i oron för att anläggningsmaskiner ska riva upp horisonten härifrån Skasåssidan. Var och en av vindmöllorna kräver en yta motsvarande en halv fotbollsplan och man kommer att behöva hugga ner mycket skog för att bygga vägar fram till anläggningarna.

Den största oron som många känner gäller ljudföroreningarna. Ljud är som bekant svårt att beräkna. Alla vet att ljud bär långt, särskilt över vatten. Att behöva leva med ett ständigt störande ljud är nog det grannarna fruktar mest.

Tro mig, störningarna är reella. Ljuden kan påverka livskvaliteten för människor, husdjur och vilda djur långt bort från kraftverken.

En sorg

Stillheten på landet har ett värde i sig själv. För många av oss väcker detta en verklig sorgereaktion. Det är något som blir förstört för evigt.

Detta är ett brutalt ingrepp på omgivningarna. Det blir nog inte många som vill satsa på en bostad eller fritidshus i ett stort område i Arvika kommun om detta blir en realitet. Har kommunen någon plan för att kompensera dem som får egendomen förstörd?

Och vad händer med turistnäringen? Värmland har många attraktiva turistmål. Båtturister seglar upp längs fjorden om sommaren. Glava har ett orört naturreservat för naturälskare. Klässbol är ett av Sveriges mest attraktiva turistmål på grund av bryggan och väveriet.

Har man tagit med konsekvenserna for turistnäringen i riskanalysen? Det är ju inte trevligt att övernatta i naturen eller längs bryggorna när man får samma känsla som när man är i närheten av en motorväg.

Alla vill bevara miljön. Men vi är många som menar att en utbyggnad av en vindpark på gränsen till ett naturreservat är ett brutalt ingrepp och en dålig miljöåtgärd. Det är bättre att satsa på solenergi och andra innovativa lösningar som inte går ut över den biologiska mångfalden och folkhälsan.

Så kära politiker och planerare: lyssna till motargumenten! Ta ert förnuft till fånga och säg nej till vindkraftsindustri i Stömne.

Hilde Hølmebakk

Skasås och Oslo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.