Nio lodjur får fällas i Värmland

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på nio stycken lodjur i Värmland under 2019.

Jakten får bedrivas från och med den 1 mars 2019 till och med den 31 mars 2019 eller till det att Länsstyrelsen avlyser jakten.

Lodjuren får fällas oavsett djurets ålder och kön, men ungdjur bör av jaktetiska skäl i möjligaste mån fällas före föräldradjur.

Djuren får jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vakjakt eller smygjakt.

Den grundläggande principen för licensjakt är att avskjutningen och därmed också den aktuella viltstammens utveckling ska anpassas efter tillgången och med hänsyn till allmänna och enskilda intressen.

Licensjakt kan ske på ospecifika individer, men den kan också vara riktad, så att till exempel jakt får ske i vissa revir där viltskador har varit förekommande.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.