• idag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Värmland tar emot färre nyanlända nästa år

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Värmland kommer under 2019 att ta emot 242 nyanlända vuxna och barn med uppehållstillstånd.
– Det är en minskning jämfört med förra året då Värmland tog emot 373 nyanlända vuxna och barn enligt länstalen för 2018, säger Barbro Färnström som är integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Värmland.

Länsstyrelsen Värmland har beslutat hur mottagandet av de nyanlända ska fördelas mellan länets kommuner.

Prins Carl Philip träffade Tedros Waldy från Eritrea och Majid Ghanbari från Iran, under sitt besök på naturreservatet Kummelön utanför Kristinehamn tidigare i år.
Foto: Anders Wiklund/TT

– Vid fördelningen har vi enligt regeringens direktiv tagit hänsyn till kommunernas olika arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i varje kommun. Dessa kommuntal är resultatet efter en god dialog och viktigt samarbete med alla värmländska kommuner, säger Barbro Färnström.

Fördelning av kommuntal 2019

Fördelning av kommuntal 2019
KommunKommuntal
Arvika10
Eda14
Filipstad0
Forshaga14
Grums12
Hagfors8
Hammarö12
Karlstad100
Kil10
Kristinehamn14
Munkfors8
Storfors8
Sunne8
Säffle8
Torsby8
Årjäng8
Totalt242

Fotnot: Landets länsstyrelser har i uppdrag att fördela mottagandet i länen genom att fastställa kommuntal för 2019. Om länstalen revideras under innevarande kalenderår, får även kommuntalen revideras. Kommuntalen får också revideras under innevarande kalenderår efter överenskommelse mellan kommuner inom länet eller närliggande kommuner, under förutsättning att kommuntalen sammantaget inte blir lägre än länstalet, 7 § förordning (2016:39).

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.